Smaki Lubelszczyzny 2011

 

9 września 2011 uczniowie Technikum Żywienia – Katarzyna Rozdzialik z klasy IV i Łukasz Cybulski z klasy III uczestniczyli jako reprezentacja naszej szkoły w kolejnej edycji Konkursu Smaki Lubelszczyzny. Do rywalizacji, której finał odbył się w restauracji Czarcia Łapa w Lublinie przystąpiło 15 szkół gastronomicznych z województwa lubelskiego. Wszyscy uczestnicy przygotowywali potrawy według przesłanych przez prof. Jarosława Dumanowskiego z Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia, a pochodzących z pierwszej polskiej książki kucharskiej Stanisława Czernickiego Compendium ferculorum  z 1682. Reprezentacja naszej szkoły przygotowała "Potrawę czarno gotowaną”, która bardzo przypadła do gustu pani Małgorzacie Kalicińskiej, autorce znanej książki Dom nad rozlewiskiem, która była jednym z członków jury. Otrzymaliśmy wyróżnienie i nagrodę, w tym bon na 300 zł przeznaczone na doposażenie pracowni gastronomicznej. Kasi i Łukaszowi gratulujemy, życzymy sukcesów w zawodzie i jeszcze wielu kulinarnych wyzwań.

E.T.

Więcej zdjęć na szkolnej stronie facebooka: Smaki Lubelszczyzny 2011