Ryba na medal

2 grudnia 2012 roku w Dworze Anna w Jakubowicach Końskich w czasie IX Dożynek Rybackich swoje umiejętności przygotowywania potraw z ryb zaprezentowały 24 zespoły reprezentujące restauracje, szkoły i koła gospodyń wiejskich z województwa lubelskiego. Impreza ma służyć m.in. promocji dań z ryb ponieważ okazuje się, że średnio każdy z nas zjada 13 kilogramów ryb rocznie, podczas gdy na przykład Niemcy – 30, a Portugalczycy – 70 kilogramów. Dożynki rybackie pokazały jak wiele smacznych potraw z ryb można przyrządzić. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy II Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego Karolina Wiater i Iza Skorupa, które pod opieką Pani Ewy Toruń przygotowały dwie potrawy konkursowe: pstrąga w zielonym sosie w parmezanowych babeczkach i bakaliową roladę z karpia w miodowym sosie. Osiągnęliśmy ogromny sukces, ponieważ z pośród 30 potraw biorących udział w konkursie nasza rolada z karpia zdobyła II miejsce i zostawiła w tyle wiele potraw przygotowanych przez znane restauracje.
Izie i Karolinie gratulujemy i życzymy wielu kulinarnych inspiracji.

E.T.