PODSUMOWANIE ZAGRANICZNYCH STAŻY W RAMACH PROJEKTU ERASMUS+W PSZCZELEJ WOLI
W dniu 26.04.2017 r. w Zespołe Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli odbyła się konferencja podsumowująca projekt staży zagranicznych finansowanych ze środków programu Erasmus+ „Zagraniczne staże uczniów z Pszczelej Woli”.
Na konferencję zaproszeni zostali Pan Paweł Pikula Starosta Lubelski, Pani Beata Brudzisz- Janiszewska – Naczelnik Wydziału Edukacji i Promocji i Spraw Społecznych, Pani Jadwiga Wójcik - skarbnik Powiatu Lubelskiego, Pani Grażyna Gwiazda - Dyrektor PUP w Lublinie, Pani Bożena Szymula Kierownik PUP Lublin Filia Bychawa, PaniAnna Dudek z PCE i PPP w Lublinie, Pan Marcin Niewiadomski z FRSE ( Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji ), Pan Jerzy Sprawka dyrektor ZSZ nr 1 im. mjr. Henryka Dobrzańskiego "HUBALA" w Bychawie. Na konferencję zaproszeni zostali także pracodawcy : WZP w Lublinie, Społdzielnia Pszczelarska ,,APIS” w Lublinie, OSMOFROST Sp. z o.o., Piekarnia - Ciastkarnia Kuna z Żabiej Woli , Sklep Spożywczo – Przemysłowy (U Cioci), Okregowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie oraz media: Radio Lublin (Pani Małgorzata Maksim), Przegląd Piekarski i Cukierniczy (Pani Jadwiga Piotrowicz i Pan Zbigniew Miazga), Jarcom doradztwo reprezentowane przez Pana Jarosława Skrzeczyńskiego. Na konferencję licznie przybyła także cała społeczność szkolna ZSR CKP w Pszczelej Woli.
Konferencję otworzyła Pani wicedyrektor Anna Szcześniak, która poinformowała zebranych, że na staże do Włoch w latach 2016 i 2017 wyjechały dwie grupy uczniów z Pszczelej Woli, wraz ze swoimi nauczycielami – opiekunami: Panią E.Wróbel, M. Daniel, E. Tomczyk i R. Pastuchą. Żeby wyjechać na takie praktyki należało spełnić określone wymagania m.in.; wysoka średnia ocen, ukończony kurs języka włoskiego zawodowego, znajomość kultury i zwyczajów kulinarnych kraju. Stażyści podczas projektu doskonalili swoje umiejętności w renomowanych hotelach, restauracjach, pizzeriach, tawernach i innych lokalach gastronomicznych w Spoleto regionie Umbrii. Obie strony, polska i włoska, były zadowolone z nawiązanej współpracy a niektórzy uczestnicy projektu z otrzymali ciekawe propozycje pracy w okresie wakacji.
Następnie, wspólnie z Panem Jarosławem Skrzeczyńskim Pani wicedyrektor wręczyła wszystkim uczestnikom projektu dokumenty związane ze stażem: Europass – Mobilność, kartę oceny wystawioną przez każdego z pracodawców oraz certyfikaty ukończenia kursów: języka włoskiego, baristy, przygotowania kulturowego i pedagogicznego oraz zaświadczenie o ukończeniu stażu.
Podczas konferencji uczestnicy projektu podzielili się wrażeniami z wyjazdu do Włoch w formie prezentacji multimedialnej. Pokazali zebranym krajoznawcze atuty okolicy. Swoją turystyczną przygodę rozpoczęli od zwiedzania Spoleto, kontynuowali ją w czasie wycieczek do Rzymu, Asyżu i Perugii.
Na zakończenie konferencji podsumowującej zagraniczne staże w ramach projektu ERASMUS+ wszyscy obecni zostali poczęstowani potrawami kuchni włoskiej wykonanymi przez uczestników stażu oraz tortem, który został ufundowany przez Państwa Małgorzatę i Grzegorza Kunów.