PODSUMOWANIE ZAGRANICZNYCH STAŻY W RAMACH PROJEKTU ERASMUS+W PSZCZELEJ WOLI

PODSUMOWANIE ZAGRANICZNYCH STAŻY W RAMACH PROJEKTU ERASMUS+W PSZCZELEJ WOLI


     W dniu 26.04.2017 r. w  Zespołe Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli  odbyła się konferencja podsumowująca projekt staży zagranicznych finansowanych ze środków programu Erasmus+ „Zagraniczne staże uczniów z Pszczelej Woli”.
    Na konferencję zaproszeni zostali  Pan Paweł Pikula  Starosta Lubelski, Pani Beata  Brudzisz- Janiszewska – Naczelnik Wydziału Edukacji i Promocji i Spraw Społecznych,  Pani Jadwiga Wójcik  - skarbnik Powiatu Lubelskiego, Pani Grażyna Gwiazda - Dyrektor PUP w Lublinie, Pani Bożena Szymula  Kierownik PUP Lublin Filia Bychawa, PaniAnna Dudek z PCE i PPP w Lublinie, Pan Marcin Niewiadomski z FRSE ( Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji ), Pan Jerzy Sprawka   dyrektor  ZSZ nr 1 im. mjr. Henryka Dobrzańskiego "HUBALA" w Bychawie. Na konferencję zaproszeni zostali także pracodawcy : WZP w Lublinie, Społdzielnia Pszczelarska ,,APIS” w Lublinie, OSMOFROST Sp. z o.o., Piekarnia - Ciastkarnia Kuna  z Żabiej Woli , Sklep Spożywczo – Przemysłowy (U Cioci), Okregowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie oraz media: Radio Lublin (Pani Małgorzata Maksim), Przegląd Piekarski i Cukierniczy (Pani Jadwiga Piotrowicz i Pan Zbigniew Miazga), Jarcom doradztwo reprezentowane przez Pana Jarosława Skrzeczyńskiego. Na konferencję licznie przybyła także cała społeczność szkolna ZSR CKP w Pszczelej Woli.
    Konferencję otworzyła Pani wicedyrektor Anna Szcześniak, która poinformowała zebranych, że  na staże do Włoch w  latach 2016 i 2017 wyjechały  dwie  grupy uczniów z Pszczelej Woli, wraz ze swoimi nauczycielami – opiekunami: Panią E.Wróbel, M. Daniel, E. Tomczyk i  R. Pastuchą. Żeby  wyjechać na takie praktyki należało spełnić określone wymagania m.in.; wysoka średnia ocen, ukończony kurs języka włoskiego zawodowego, znajomość kultury i zwyczajów kulinarnych kraju. Stażyści podczas projektu doskonalili swoje umiejętności w renomowanych hotelach,  restauracjach, pizzeriach, tawernach i innych lokalach gastronomicznych w Spoleto regionie Umbrii. Obie strony, polska i włoska, były zadowolone z nawiązanej współpracy a niektórzy uczestnicy projektu z otrzymali ciekawe propozycje pracy w okresie wakacji.
    Następnie, wspólnie z Panem Jarosławem Skrzeczyńskim Pani wicedyrektor  wręczyła wszystkim uczestnikom projektu dokumenty związane ze stażem: Europass – Mobilność, kartę oceny wystawioną przez każdego z pracodawców oraz certyfikaty ukończenia kursów: języka włoskiego, baristy, przygotowania kulturowego i pedagogicznego oraz zaświadczenie o ukończeniu stażu.
                Podczas konferencji uczestnicy projektu podzielili się  wrażeniami z wyjazdu do Włoch w formie prezentacji multimedialnej. Pokazali zebranym krajoznawcze atuty okolicy. Swoją turystyczną przygodę rozpoczęli od zwiedzania Spoleto, kontynuowali ją w czasie wycieczek do Rzymu, Asyżu i Perugii.
                Na zakończenie konferencji podsumowującej zagraniczne staże w ramach projektu ERASMUS+ wszyscy obecni zostali poczęstowani  potrawami kuchni włoskiej wykonanymi przez uczestników stażu oraz tortem, który został ufundowany przez Państwa Małgorzatę i Grzegorza Kunów.