Europejski Festiwal smaków w Lublinie

„Najlepszy smak Lubelszczyzny”   z Pszczelej Woli .
W dniu 8 września 2017 roku uczennice naszej szkoły w składzie Aleksandra Boguta, Karolina Bukowska i Sylwia Konefał wzięły udział w Konkursie „Najlepszy smak Lubelszczyzny” w ramach Europejskiego Festiwalu smaków w Lublinie zorganizowanym przez Urząd w Marszałkowski i Polską Akademię Smaku. Konkurs ten miał na celu wyłanianie i promocję najlepszych produktów regionalnych i tradycyjnych, przetworów kulinarnych oraz nagradzanie i promowanie ich producentów.
Przedmiotem Konkursu  było wyłonienie i nagrodzenie najlepszych produktów i przetworów kulinarnych pochodzących z Regionu Lubelskiego w następujących kategoriach:
produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, napoje, w tym napoje alkoholowe (nalewki, wina, miody pitne, piwa, cydry). Produkty oceniała Kapituła Konkursu w skład której wchodzili krytycy kulinarni, eksperci smaku, znawcy kuchni i produktów lokalnych oraz tradycyjnych.
Nasza szkoła została doceniona w kategorii konkursowej: miód, gdyż zwycięzcami konkursu zostały miody: gryczany i lipowy z pasieki ZSR CKP w Pszczelej Woli.
     Uczennice Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Pszczelej Woli, pod opieką Pani Małgorzaty Urban przygotowały trzy przysmaki: kaszak jaglany, piernik  z Pszczelej Woli i całuski pszczelowolskie. Przygotowane przez nas  potrawy jak i sposób ich podania zdobyły uznanie zacnego  jury, a przede wszystkim Pani prezes firmy „Multi Frigo” Mirosławy Gałan, która postanowiła uhonorować nas nagrodą specjalną w postaci zestawu garnków ze stali nierdzewnej.

Małgorzata Mendyk – Urban
Anna Szcześniak