Jest to szkoła, która cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na możliwości, które otwiera przed swoimi absolwentami. Specjalizacje dla tego zawodu to: usługi hotelarsko-turystyczne, żywienie zbiorowe, usługi opiekuńczo-wychowawcze, handel żywnością i artykułami gospodarstwa domowego, urządzanie wnętrz i otoczenia, dietetyka, alternatywne sposoby żywienia. Pod kierunkiem doświadczonej kadry uczniowie uczą się zarówno przemiotów ogólnokształcących, przygotowując się do matury, jak i zawodowych, uwieńczonych egzaminem zawodowym. Szkoła dysponuje specjalistycznymi pracowniami gastronomicznymi, gdzie uczniowie odbywają zajęcia praktyczne. Podczas wakacji zaś mają możliwość wyjazdu na praktyki zagraniczne.
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych istnieje w naszym zespole już kilkanaście lat, nie jesteśmy więc pionierami w pracy i młodzieżą.
Mamy doskonale wyposażone pracownie gastronomiczne , które posiadają akredytację do przeprowadzania zewnętrznych egzaminów zawodowych.
Nasi uczniowie mają możliwość odbywania wakacyjnych praktyk zawodowych w hotelach i restauracjach w Niemczech i na Cyprze.
Doświadczeni nauczyciele przygotowują absolwentów do egzaminów zawodowych , wszyscy są egzaminatorami okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.
Zdawalność egzaminu w Technikum Żywienia wynosiła w ubiegłym roku około 70% , podczas gdy zdawalność tego egzaminu w Polsce to około 50%.
Wśród naszych absolwentów mamy laureatów Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku Żywienie Człowieka i Gospodarstwo Domowe.
W szkole odbywa się wiele konkursów związanych z tematyką zawodową min. Konkurs Łasucha, który ma już ponad 10 letnią tradycję. Uczestniczyliśmy również osiągając sukcesy w konkursach o zasięgu regionalnym i ogólnopolskim.
Doskonale przygotowana kadra posiada doświadczenie w pracy z młodzieżą bardzo zdolną i tą o mniejszych możliwościach.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
6) podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej
Technik żywienia i usług gastronomicznych ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne.
Podobne umiejętności mogą być przydatne także w zawodzie kelner.
Pożądane są zdolności plastyczne, zwłaszcza w zakresie rysunku dekoracyjnego.
Kariera zawodowa:
Pracę znajdziesz w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, stołówkach.
Praca technika żywienia i usług gastronomicznych to praca indywidualna. Najczęściej podlegają mu inne osoby, których pracę organizuje, kieruje nią i nadzoruje. Może też pracować na stanowisku wymagającym kontaktów z osobami, na rzecz których prowadzi usługi. Osoby zatrudnione przy wytwarzaniu posiłków powinny mieć dobry smak i węch, zręczne ręce i palce.
Przedmioty w zakresie rozszerzonym: język angielski, biologia.
Z niełatwym zadaniem musiały zmierzyć się nasze uczennice podczas ostatniego konkursu kulinarnego, który odbył się 10 października w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Niemcach, a mianowicie wykazać się pomysłowością w wykonaniu zwierzątek z … warzyw. Z takim wyzwaniem zmierzyły się uczennice klasy III B Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Patrycja Kowalczyk i Milena Żmudziak. Wykonały szereg ciekawych figurek przedstawiających: rekina, baranki, myszki, itp. Prace naszych uczennic spotkały się z pozytywną oceną jury, które uhonorowało je pierwszym miejscem w konkursie. Patrycji i Milenie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Promocja polskiej sztuki kulinarnej poprzez niezwykłe smaki Ziemi Lubelskiej, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o kulturze polskiej i tradycji kulinarnej regionu to główne cele Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Lubelskie Smaki 2017”, który odbył się 21 października na terenie Targów Lublin.
,
Ogłoszenie !!!
Spotkanie informacyjne dotyczące programu Erasmus +
odbędzie się w czwartek 21.09.2017r. o godzinie 12.00
w dużej sali audiowizualnej.
Klasy biorące udział : I , II A , II B, III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Uczniowie udają się do sali pod opieką nauczycieli uczących.
Planowany czas spotkania ok. 60 – 90 minut.
10 września w Muzeum Wsi Lubelskiej odbyła się XIX edycja Święta Chleba, podczas której prezentowano m.in. wypieki cukiernicze i piekarnicze z całej Lubelszczyzny.
Ogłoszenie !!!
Spotkanie informacyjne dotyczące programu Erasmus +
odbędzie się w czwartek 21.09.2017r. o godzinie 12.00
w dużej sali audiowizualnej.
Klasy biorące udział : I , II A , II B, III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Uczniowie udają się do sali pod opieką nauczycieli uczących.
Planowany czas spotkania ok. 60 – 90 minut.
10 września w Muzeum Wsi Lubelskiej odbyła się XIX edycja Święta Chleba, podczas której prezentowano m.in. wypieki cukiernicze i piekarnicze z całej Lubelszczyzny.
W dniu 8 września 2017 roku uczennice naszej szkoły w składzie Aleksandra Boguta, Karolina Bukowska i Sylwia Konefał wzięły udział w Konkursie „Najlepszy smak Lubelszczyzny” w ramach Europejskiego Festiwalu smaków w Lublinie zorganizowanym przez Urząd w Marszałkowski i Polską Akademię Smaku. Konkurs ten miał na celu wyłanianie i promocję najlepszych produktów regionalnych i tradycyjnych, przetworów kulinarnych oraz nagradzanie i promowanie ich producentów.
W dniu 23 maja klasa III b Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i klasa IIIc Technikum Kelnerskiego pod opieką Pani Ewy Wachowskiej i Małgorzaty Wieleby uczestniczyła w wycieczce do Zamościa. Podczas wyjazdu uczniowie zwiedzili Zamość. ...
Dnia 22 maja klasa IIIB TŻ i UG i TK uczestniczyła w integracyjnym ognisku klasowym zorganizowanym na terenie skansenu w Pszczelej Woli. Wspólna zabawa była okazją do pożegnania przed wyjazdem na praktyki zawodowe uczniów.
W dniu 26.04.2017 r. w Zespołe Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli odbyła się konferencja podsumowująca projekt staży zagranicznych finansowanych ze środków programu Erasmus+ „Zagraniczne staże uczniów z Pszczelej Woli”.
.
Staż zawodowy uczniów ZSR CKP w Pszczelej Woli w Spoleto w ramach programu Erasmus+
Praktyki zawodowe w renomowanych restauracjach, zwiedzanie najpiękniejszych włoskich miast i niezapomniane kulinarne wspomnienia. Takie przeżycia mają za sobą uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technikum Kelnerskiego z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli, którzy uczestniczyli w trzytygodniowym stażu w ramach programu Erasmus+ we włoskim miasteczku Spoleto.
Staż zawodowy uczniów ZSR CKP w Pszczelej Woli w Spoleto w ramach programu Erasmus+
Praktyki zawodowe w renomowanych restauracjach, zwiedzanie najpiękniejszych włoskich miast i niezapomniane kulinarne wspomnienia. Takie przeżycia mają za sobą uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technikum Kelnerskiego z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli, którzy uczestniczyli w trzytygodniowym stażu w ramach programu Erasmus+ we włoskim miasteczku Spoleto.
Reprezentanci Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Grzegorz Boczek i Damian Łobodziński chcąc sprawdzić swoje umiejętności kulinarne podjęli wyzwanie i wzięli udział w I Regionalnym Konkursie Gastronomicznym "Regionalne Podróże Kulinarne 2016".
Konkurs skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski . Składał się z dwóch etapów : pierwszy polegał na przygotowaniu autorskiej potrawy z polędwicy wieprzowej, drugi to test o tematyce kulinarnej. Damian i Grzegorz wykazali się dużą kreatywnością, potrawy wyglądały bardzo efektownie i były bardzo smaczne . Jak przystało na uczniów z Pszczelej Woli w polędwiczkach nie zabrakło miodowej nuty. BRAWO WY !
W dniach 16-17 lutego br. w Lublinie odbywały się Targi Edukacyjne. Wśród blisko 100 wystawców prezentujących swoją ofertę edukacyjną był także Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli.
Na stoisku Naszej szkoły zaprezentowali się uczniowie:
- Technikum Pszczelarskiego
- Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych,
- Technikum Kelnerskiego,
- Liceum jeździeckiego
28 października wspólnie z uczniami Technikum Żywienia uczestniczyliśmy w międzynarodowym wydarzeniu Warsaw Gastro Show 2016 w czasie którego zapoznaliśmy się z nowościami dotyczącymi napojów i żywności , urządzeń gastronomicznych, wyposażenia hoteli i restauracji. Wzięliśmy udział w wielu pokazach gastronomicznych i baristycznych prowadzonych przez znane z telewizyjnych programów kulinarnych osoby oraz kursie kelnerskim przygotowanym przez Akademię Kelnerska Grzegorza Górnika.
5 września 2016 roku w ramach XV Lubelskiego Święta Miodu zorganizowano uroczysty bankiet, którego obsługę kelnerską powierzono uczennicom naszej szkoły: Kamili Golianek i Katarzynie Wójcik z III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Opiekę nad uczennicami sprawowały: pani Elżbieta Wróbel, pani Ewa Tomczyk i pani Ewa Pikula.
,,Słodka chwilka w wielkim formacie miodem i mlekiem płynąca" XVII edycjia Konkursu Łasucha już za nami ....
12 maja 2016 roku w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli odbył się pyszny ,,Konkurs Łasucha" podczs któego uczniowie wykonywali desery o motywie bajkowym. Nie było to jedyne utrudnienie dla zawodników – mieli oni zastąpić cukier miodem a także wykorzystać produkty mleczne.
Zagraniczne staże uczniów z Pszczelej Woli - prezentacja w pdf
Zagraniczne staże uczniów z Pszczelej Woli - prezentacja w power poincieW ramach programu Erasmus + 16 uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w dniach od 28.02. - 19.03.2016r. odbywało staż zawodowy w miejscowości Spoleto (Włochy).
Organizator wyjazdu - trener rozwoju zawodowego uczniów– Teresa Chwała
Uczniowie w ramach projektu Erasmus+ nie tylko uczą się zawodu, pracując we włoskich restauracjach ale także mają czas na zwiedzanie. Zwiedzili już Asyż i Perugię
28 lutego 2016 roku grupa uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Pszczelej Woli wraz z opiekunami wystartowała z lotniska w Warszawie do Włoch w ramach projektu Erasmus+ by przez kilka tygodni rozwijać swoje kulinarne umiejętności i nabywać doświadczenia.
Warsztaty szkoleniowe z branży spożywczej, prezentacja innowacyjnych technologii w cukiernictwie jak również degustacja smakołyków to tylko niektóre z atrakcji, które czekały na naszych uczniów podczas Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL zorganizowanych przez Międzynarodowe Targi Poznańskie 12 października 2015 roku w Lublinie. Uczniowie kl. III A i B TŻ i kl. uczestniczyli w warsztatach z innowacyjnych technik cukierniczych poprowadzonych przez mistrzynie w tym fachu: Igę Sarzyńską i Martę Truskolawską.
W dniu 11grudnia uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowali i obsługiwali bankiet w stylu angielskim o charakterze wigilijnym pod kierunkiem pani Teresy Chwały.
W dniu 30stycznia Uczniowie Techniku Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowali stół bankietowy na bal gimnazjalny pod opieką pani Teresy Chwały i pani Ewy Tomczyk. Aranżację stołu, ekspedycję i dekorację potraw wykonali: 1) Karolina Bukowska 2) Sylwia Konefał 3) Aleksandra Boguta 4) Angelika Kuna 5) Grzegorz Boczek.
23 stycznia 2016 r. uroczystym polonezem o godzinie 19.30 rozpoczął się nasz pierwszy w życiu bal – Bal Studniówkowy. Uczniowie Technikum Pszczelarskiego, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Liceum Ogólnokształcącego bawili się w murach naszej szkoły do białego rana. Po tak udanej zabawie mamy nadzieję na rewelacyjne wyniki na maturze, bo kto do zabawy to i do nauki! Maturzyści.
I Festiwal promocyjno - edukacyjny w Gminie Krzczonów "Kiszeniaki i Kwaszeniaki”
W dniu 5 grudnia 2015 Cech Rzemiosł Spożywczych w Lublinie zorganizował I Festiwal Promocyjno- Edukacyjny w Krzczonowie na temat kwaszenia i kiszenia produktów oraz ich przechowywania z wykorzystaniem tradycyjnych sposobów konserwowania żywności. Nasza szkoła również dołączyła do grona wystawców, prezentując potrawy z użyciem surowców kwaszonych wykonane przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Udział w Festiwalu "Kiszeniaki i Kwaszeniaki” był doskonałą okazją do promowania naszej szkoły w środowisku lokalnym przez uczennice: Kamilę Pietras, Natalię Powęzkę i Patrycję Dąbską pod opieką Pani Wicedyrektor Anny Szcześniak, Anny Korbus i Ewy Tomczyk.
16 listopada kolejny już raz zostaliśmy zaproszeni do udziału w zajęciach odbywających się w SOSW nr 2 w Lublinie . Okazją do tego spotkania było zakończenie projektu ekologicznego realizowanego w tej placówce. Nasze zadanie polegało na przygotowaniu pokazu mody ekologiczno - recyklingowej i zaprezentowaniu wykonanych strojów podopiecznym tej placówki.
III miejsce i Brązowy Gar podczas „Święta Bigosu Polskiego” 2015r.
15 listopada 2015r. w restauracji Siedlisko Folkloru Marzanna w Niedrzwicy Dużej odbyła się X edycja Święta Bigosu Polskiego, podczas którego zorganizowano konkurs na najlepszy bigos. Do konkursu przystąpili restauratorzy oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Bigos z miodem przygotowany przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Pszczelej Woli zajął III miejsce w kategorii SZKOŁY.
Nagrodą był ,,Brązowy Gar” i profesjonalny bigosownik - naczynie do zapiekania dań z kapusty
i nie tylko. Potrawy oceniało jury w składzie którego znaleźli się m.in. Rafał Ziemkiewicz, Ryszard Rembiszewski, Monika Jarosińska, Ewa Złotowska. Stoisko Zespołu Szkół Rolniczych C K P reprezentowali ubrani w lubelskie stroje ludowe uczniowie Milena Mełgieś, Ilona Sulowska , Wojciech Flis pod opieką Pani wicedyrektor Anny Szcześniak, Elżbiety Wróbel i Anny Korbus.
7.09.2015r. w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne o tematyce „Smaki Dzieciństwa”. Zajęcia prowadził pan Artur Wawer z firmy „Awangarda”.
17.10.2015 w Wiejskiej Chacie w Pszczelej Woli odbył się półmetek kl. III B TŻiUG. Uczniowie sami przygotowali całą imprezę. Wychowawczyni jest dumna ze swojej klasy. Zabawa trwała do późnych godzin.
UCZNIOWIE ZAINTERESOWANI UDZIAŁEM W PROJEKCIE PROSZENI SĄ O ZGŁOSZENIE SIĘ DO SEKRETARIATU UCZNIOWSKIEGO W CELU:
- UZUPEŁNIENIA FORMULARZA ZGŁSZENIOWEGO
- POBRANIA ANKIETY REKRUTACYJNEJ
Wypełnione ankiety ( część 1 i 2 ) należy złożyć do 28.09.2015r.
W dniu 18.09.2015r. o godzinie 14.00, w małej sali audio wizualnej odbędzie się spotkanie informacyjne na temat projektu ERASMUS +
dla uczniów klas I, II, III TŻ
W naszej szkole rusza projekt Erasmus + w ramach którego uczniowie naszej szkoły odbędą praktyki we Włoszech. Kierowany jest do uczniów klas drugich i trzecich Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Kelnerskiego. Po rekrutacji uczniowie odbędą zajęcia przygotowawcze, a następnie wyjadą na staże trwające 3 tygodnie.
W dniu 17.06.2015 klasa I A Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięła udział w spływie kajakowym pod opieką Pani Moniki Adamczyk, Pana Sławomira Lisa oraz Pana Jaroslawa Prusa.
Spływ kajakowy rozpoczął się w Prawiednikach rzeką Bystrzycą, a następnie przez Zalew Zemborzycki do Mariny.
Dyrekcja Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli , uczniowie oraz organizatorzy XVI Edycji Konkursu Łasucha serdecznie dziękują za okazaną pomoc w ufundowaniu nagród dla uczestników konkursu. Dzięki Waszemu wsparciu możliwym stało się zorganizowanie konkursu na wysokim poziomie .Cieszymy się , że wśród nas są ludzie którzy mają wielkie serce i dobrą wolę. Życzymy wielu sukcesów i powodzenia w realizacji życiowych zamierzeń. Serdeczne podziękowania kierujemy do :
Firmy CORPO Sp. z o.o.Sp.k.
Pasieki A.F.M Chachuła " MOJA PSZCZOŁA"
Piekarni i Cukierni KUNA
Spółdzielni Pszczelarskiej APIS w Lublinie
Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Lublinie
Hurtowni owoców i warzyw TYMWAR
Przedsiębiorstwa Wielobranżowego TYMAR
19 marca odbyła się w naszej szkole szesnasta edycja Konkursu Łasucha. Wzięło w niej udział siedemnastu miłośników sztuki kulinarnej z klas technikum żywienia, technikum kelnerskiego i klas trzecich gimnazjum . Zadaniem uczniów było przygotowanie potraw z dodatkiem miodu .
Uczniowie klasy II a gimnazjum pod opieką pani Małgorzaty Urban i wychowawczyni Moniki Szabat uczestniczyli w kolejnej edycji warsztatów kulinarnych. Nasza przygoda z gotowaniem rozpoczęła się w klasie I w ramach projektu o zdrowym żywieniu. Zarażeni pasją gotowania zorganizowaliśmy kolejne spotkania na temat kuchni włoskiej i przygotowywania pizzy.
Od września tego roku w naszej szkole powstała klasa I Technikum Kelnerskiego. Oprócz przedmiotów teoretycznych duży nacisk kładziemy na praktyczne umiejętności naszych uczniów . Profesjonalnie przygotowany kelner wzbudza zaufanie, jest życzliwy i uprzejmy, potrafi wyjść z każdej nawet bardzo stresującej sytuacji.
W roku szkolnym 2014/2015 uczniowie klasy I TŻ i UG z panią Moniką Adamczyk i panią Małgorzatą Mendyk-Urban rozpoczęli projekt "Matematyka na talerzu". Jako pierwszy odbył się wieczorek włoski. w którym przybliżone były sylwetki słynnych włoskich matematyków, ich zasługi i osiągnięcia w rozwoju tej Królowej Nauk.
Najlepsi w kategorii „Restauracje i szkoły gastronomiczne”
7 grudnia 2014 r. w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich odbyły się XI Dożynki Rybackie Świąteczny stół ryb. W konkursie brali udział uczniowie klasy IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego przy Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli – Bartłomiej Kamiński i Kamil Kuna i zajęli pierwsze miejsce w kategorii "Restauracje i szkoły gastronomiczne".
20-osobowa grupa uczniów klasy IIa i IIb TŻiUG biorących udział w realizowanym w ZSR CKP w Pszczelej Woli projekcie „Szkoły dobrych umiejętności – Atelier Smaku” wyjechała na 3-dniową wycieczkę do Krakowa w dniach 6-8 listopada 2014 roku.
Od 31 maja do 9 czerwca klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych udała się na na praktyki związane z projektem "Atelier smaku" w Domu Pszczelarza w Kamiannej. Druga grupa uczestnicząca w projekcie, klasa I b Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, przebywała w Kamiennej od 9 do 19 czerwca. Oprócz pomocy w kuchni mieliśmy okazję pospacerować po górach, zwiedzić Krynię-Zdrój i poznać nowych ludzi.
28 maja 2014 odbyła się w naszej szkole kolejna XV edycja Konkursu Łasucha pod hasłem "Potrawy narodowe i regionalne". Uczniowie z klas Technikum Żywienia i III klas gimnazjum przez 4 godziny przygotowywali wybrane przez siebie potrawy konkursowe. Zwycięzcami tegorocznego Konkursu Łasucha byli: I miejsce – Konrad Igras I b TŻiUG, II miejsce – Weronika Kryska I b TŻiUG, Bartłomiej Kamiński III TŻiGD, III miejsce – Bartłomiej Gustaw III b gimnazjum.
Od 31 maja do 9 czerwca klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych udała się na na praktyki związane z projektem "Atelier smaku" w Domu Pszczelarza w Kamiannej. Druga grupa uczestnicząca w projekcie, klasa I b Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, przebywała w Kamiennej od 9 do 19 czerwca. Oprócz pomocy w kuchni mieliśmy okazję pospacerować po górach, zwiedzić Krynię-Zdrój i poznać nowych ludzi.
08.12.2013 właściciele Dworu Anna w Jakubowicach Konińskich zaprosili wszystkich miłośników ryb na X Dożynki Rybackie. Uczeń klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Bartek Kamiński w asyście młodszych koleżanek Eweliny Kamińskiej i Weroniki Kryska z klasy pierwszej przygotowali pod okiem Anny Szcześniak i Ewy Toruń dwie potrawy: "Karpia w makowej panierce z sosem pomarańczowym" i "Słodzone miodem roladki z pstrąga z musem chrzanowym" . Jury konkursowe spośród ponad dwudziestu potraw przygotowywanych głównie przez profesjonalnych kucharzy ze znanych restauracji pierwsze dwa miejsca przyznało właśnie naszym potrawom!
W piękną słoneczną niedzielę 8 września na lubelskim Placu po Farze zgromadzili się miłośnicy dobrej kuchni, by spróbować pierogów przygotowanych przez uczniów Technikum Żywienia z Pszczelej Woli. Podczas Festiwalu Pierogów uczniowie naszej szkoły mogli zaprezentować swoje umiejętności w pokazie lepienia pierogów, opowiadali o tajnikach przygotowania farszu i robienia pierogowych falbanek, a także częstowali przechodniów pysznymi pierogami.
4 czerwca 2013 po raz czternasty odbył się w Pszczelej Woli Konkurs Łasucha. Temat tegorocznych zmagań kulinarnych brzmiał "Potrawy z miodową nutą". Do konkursu przystąpiło 6 uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz po raz pierwszy 7 z gimnazjum. Podczas gdy członkowie jury oceniali pomysł, wygląd i smak potrawy uczniowie Technikum Żywienia i gimnazjum uczestniczyli w pokazie barmańskim.
Sukcesy Bartka i Wioletty w powiatowym konkursie kulinarnym "Domowe Smaki"
Uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z Pszczelej Woli – Wioletta Żołynia z kl. III i Bartłomiej Kamiński z kl. II odpowiedzieli na zaproszenie Gminnego Centrum Aktywizacji Społecznej i Zawodowej z Nasutowa do konkursu kulinarnego "Domowe Smaki" – promującego lokalne tradycje i zwyczaje kulinarne.
Artykuł w "Kurierze Lubelskim" na temat naszych kucharzy, Bartka i Wioli
Wioletta Żołynia i Bartłomiej Kamiński – uczniowie naszego Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego zajęli III miejsce za pierś kurczaka faszerowaną mozzarellą w VIII Europejskim Konkursie Kulinarnym w podczas Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Regionalnych EKOGALA. Temat przewodni konkursu to "Ekologiczny drób z podkarpackiej zagrody", a targi odbyły się w dniach 24-26 maja 2013 w Rzeszowie.
12 kwietnia 2013 Patrycja Piechota i Anna Rozdzialik, uczennice klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, brały udział w konkursie gastronomicznym ,,Smaki Lubelszczyzny – Cudze chwalicie swego nie znacie…”.
2 grudnia 2012 roku w Dworze Anna w Jakubowicach Końskich w czasie IX Dożynek Rybackich swoje umiejętności przygotowywania potraw z ryb zaprezentowały 24 zespoły reprezentujące restauracje, szkoły i koła gospodyń wiejskich z województwa lubelskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy II Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego Karolina Wiater i Iza Skorupa. Osiągnęliśmy ogromny sukces!
15 maja jak co roku w naszej szkole odbył się Konkurs Łasucha. Tematem przewodnim tegorocznych już XIII zmagań uczniów Technikum Żywienia były potrawy sporządzane z dodatkiem serów. Jak zawsze chętnych było bardzo wielu, nie tylko z powodu możliwości zaprezentowania swoich umiejętności, ale również ze względu na bardzo atrakcyjne nagrody.
W dniu 4.12.2011r. w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich odbyły się VIII Dożynki Rybackie. W konkursie na najlepszą potrawę z ryb uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego naszej szkoły zaserwowali karpia w glazurze miodowo-orzechowej. Werdykt jury bardzo nas ucieszył. Zajęliśmy III miejsce w kategorii restauracje.
Zdrowie żywienie to jedno z bardzo ważnych zagadnień , które należy wpajać dzieciom już od najmłodszych lat szkolnych. Akcję pod takim hasłem zorganizowano w Szkole Podstawowej nr 30 w Lublinie. Korzystając z zaproszenia przybliżyliśmy naszym młodszym kolegom korzyści związane ze spożywania miodu i wykorzystania go w codziennej diecie.
13 listopada 2011 roku w Siedlisku Folkloru „ Marzanna”odbyła się ósma edycja festiwalu bigosu. Odnieśliśmy ogromny sukces . Do Pszczelej Woli wróciliśmy z trzema Złotymi Garami: za najlepszy bigos, najlepiej przybrane stoisko i z nagrodą publiczności.
Przyszedł czas także na czwartoklasistów. 19 września 2011 mieli swoje zaliczenie praktyk kulinarnych.
9 września 2011 uczniowie Technikum Żywienia – Katarzyna Rozdzialik z klasy IV i Łukasz Cybulski z klasy III uczestniczyli jako reprezentacja naszej szkoły w kolejnej edycji Konkursu Smaki Lubelszczyzny. Do rywalizacji, której finał odbył się w restauracji Czarcia Łapa w Lublinie przystąpiło 15 szkół gastronomicznych z województwa lubelskiego.
13 września 2011 klasa III Technikum Żywienia miała swoje zaliczenie praktyk. Polega ono na przygotowaniu potraw, które są później oceniane przez komisję.
2 czerwca uczniowie z klas Technikum Żywienia mieli okazję uczestniczyć w szkoleniu organizowanym przez Macro Cash & Carry dotyczącym najpopularniejszych potraw z drobiu.
18 kwietnia 2011 roku w naszej szkole odbył się XII Konkurs Łasucha. Tematem tegorocznych zmagań było „Wykorzystanie miodu nie tylko do ciast”.