Kursy kwalifikacyjne w zawodzie pszczelarz*1, technik pszczelarz*2, rolnik*1a, technik rolnik*2a, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, kelner, jeździec
Deklaracja przystąpienia do egzaminu R.17
Wymagane dokumenty:
· Podanie do szkoły <<pobierz>>
· Kwestionariusz <<pobierz>>
· Świadectwo ukończenia szkoły (co najmniej ośmioklasowej lub gimnazjum)
· 1 zdjęcie (aktualne)
· Zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwskazań do wykonywania zawodu
(skierowanie do lekarza medycyny pracy jest wydawane w sekretariacie szkoły)
Wymagania wstępne na kursy kwalifikacyjne
1. Kwalifikacyjny kurs zawodowy jest prowadzony według programu nauczania uwzględniającego podstawę programową kształcenia w zawodach, w zakresie jednej kwalifikacji. Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikację w zawodzie przeprowadzanego na warunkach i w sposób określony w przepisach wydanych na podstawie art. 22 ust. 2 pkt. 4 ustawy*3.
Osoba, która ukończyła kurs otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kursu z danej kwalifikacji.
Osoba, która zdała egzamin z danej kwalifikacji otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie.
Osoba, która zda egzaminy ze wszystkich kwalifikacji w danym zawodzie otrzymuje dyplom w zawodzie.
2. Minimalna liczba godzin kształcenia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym jest równa minimalnej liczbie godzin kształcenia zawodowego określonej w podstawie programowej kształcenia w zawodach dla danej kwalifikacji.
3. Liczba słuchaczy uczestniczących w kwalifikacyjnym kursie zawodowym prowadzonym przez szkołę, wynosi co najmniej 20. Za zgodą organu prowadzącego liczba słuchaczy może być mniejsza niż 20.
4. Kursy rozpoczynają się raz w roku (wrzesień) jeżeli spełniony jest warunek pkt.3
5. Osoba przystępująca do kursu musi złożyć komplet dokumentów na 30 dni przed rozpoczęciem kursu.
6. Kurs odbywa się w systemie zaocznym, (zajęcia rozpoczynają się w piątek po południu, kończą w niedzielę we wczesnych godzinach popołudniowych) dwa razy w miesiącu, jeden zjazd jest e-learningowy.
7. Dla chętnych istnieje możliwość korzystania z noclegów i całodziennego wyżywienia.
8. Szkoła prowadząca kwalifikacyjny kurs zawodowy jest obowiązany poinformować okręgową komisję egzaminacyjną o rozpoczęciu kształcenia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym w terminie 14 dni od daty rozpoczęcia tego kształcenia.
Informacja powinna zawierać:
1) oznaczenie podmiotu prowadzącego kwalifikacyjny kurs zawodowy;
2) nazwę i symbol cyfrowy zawodu, zgodnie z klasyfikacją zawodów szkolnictwa zawodowego, oraz nazwę i oznaczenie kwalifikacji, zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodach, w zakresie której jest prowadzone kształcenie;
3) termin rozpoczęcia i zakończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego;
4) wykaz słuchaczy kwalifikacyjnego kursu zawodowego, zawierający imię i nazwisko, datę i miejsce urodzenia oraz numer PESEL słuchacza, a w przypadku słuchacza, który nie posiada numeru PESEL – numer dokumentu potwierdzającego jego tożsamość.
*1 Aby uzyskać tytuł zawodowy pszczelarza trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji R4 – prowadzenie produkcji pszczelarskiej i posiadać wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe.
*2 Aby uzyskać tytuł zawodowy technik pszczelarza trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji R4 i R 17 – organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej oraz posiadać wykształcenie conajmniej średnie (ogólnokształcące lub techniczne).
*1aAby uzyskać tytuł zawodowy rolnik trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji R3 – prowadzenie produkcji rolniczej i posiadać wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe.
*2a Aby uzyskać tytuł zawodowy technik rolnik trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji R3 i R 16 – organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej oraz posiadać wykształcenie conajmniej średnie (ogólnokształcące lub techniczne).
*1,1a,2,2aRozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych
INFORMACJA O ZAWODZIE PSZCZELARZ i TECHNIK PSZCZELARZ
W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent umie:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pszczelarz może:
· podejmować pracę w firmach specjalizujących się w produkcji i przetwarzaniu miodu oraz innych produktów pszczelich,
· prowadzić działalność gospodarczą (pasiekę lub indywidualne gospodarstwo rolne).
INFORMACJA O ZAWODZIE ROLNIK I TECHNIK ROLNIK
W wyniku kształcenia w zawodzie rolnik absolwent:
1) określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich;
2) określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich;
3) analizuje uwarunkowania produkcji zwierzęcej oraz wymogi dobrostanu zwierząt gospodarskich;
4) dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji;
5) organizuje prace związane z rozrodem zwierząt gospodarskich;
6) określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich;
7) ustala normy żywienia i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich;
8) analizuje wpływ racjonalnego żywienia oraz warunków zoohigienicznych na zdrowie zwierząt gospodarskich;
9) planuje i organizuje prace związane z konserwowaniem i przechowywaniem pasz;
10) organizuje prace związane z przygotowaniem i zadawaniem pasz;
11) organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów zwierzęcych z zachowaniem norm jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności;
12) prowadzi prace hodowlane w gospodarstwie rolnym;
13) określa wpływ chowu i hodowli zwierząt na środowisko naturalne;
14) organizuje produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
15) planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym na podstawie rachunku ekonomicznego;
16) nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej;
17) korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.
18) określa położenie narządów i układów w organizmach zwierząt gospodarskich;
19) określa procesy życiowe zachodzące w organizmach zwierząt gospodarskich;
20) rozpoznaje gatunki, typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich;
21) określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich;
22) rozpoznaje i ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich;
23) przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze;
24) analizuje wpływ racjonalnego żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne;
25) dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji zwierzęcej;
26) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej;
27) wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich;
28) wykonuje prace związane z higieną zwierząt i utrzymaniem pomieszczeń gospodarskich;
29) określa warunki zoohigieniczne w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich;
30) prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
31) rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich;
32) przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji oraz obrotem zwierzętami gospodarskimi;
33) stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej;
34) przygotowuje zwierzęta do aukcji, pokazów i wystaw;
35) przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży;
36) prowadzi sprzedaż bezpośrednią zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.
37) posługuje się dokumentacją techniczną, instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń rolniczych oraz normami i katalogami;
38) rozpoznaje materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne stosowane w maszynach i urządzeniach rolniczych;
39) obsługuje urządzenia i systemy energetyki odnawialnej;
40) obsługuje urządzenia wodociągowe stosowane w budynkach inwentarskich;
41) obsługuje i konserwuje urządzenia wodno-melioracyjne;
42) dobiera pojazdy i środki transportu do rodzaju prac wykonywanych w rolnictwie;
43) przygotowuje do pracy pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia;
44) przeprowadza kalibrację opryskiwaczy stosowanych w ochronie roślin;
45) wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych.
Ponadto w zawodzie technik rolnik absolwent:
1) przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody,
2) posługuje się przyrządami meteorologicznymi;
3) wykonuje przeglądy techniczne urządzeń melioracyjnych oraz planuje ich konserwację i naprawę;
4) planuje sposoby przeciwdziałania procesom degradacji i dewastacji gleb;
5) projektuje zmianowania roślin w zależności od warunków klimatyczno-glebowych;
6) planuje i organizuje prace związane z uprawą roli, nawożeniem i ochroną roślin uprawnych;
7) dobiera maszyny i narzędzia do rodzaju zabiegów uprawowych z uwzględnieniem wymagań roślin uprawnych;
8) dobiera technologie produkcji roślin uprawnych oraz produkcji pasz na użytkach zielonych;
9) prowadzi plantacje nasienne;
10) organizuje proces produkcji roślinnej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
11) organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów roślinnych z zachowaniem norm jakości i bezpieczeństwa żywności;
12) planuje produkcję roślinną w gospodarstwie rolnym na podstawie analizy ekonomicznej;
13) nadzoruje realizację zadań w zakresie produkcji roślinnej;
14) stosuje przepisy prawa dotyczące nasiennictwa, ochrony środowiska, ochrony roślin i bezpieczeństwa żywności;
15) korzysta z programów komputerowych do wspomagania organizacji i kontroli procesu produkcji roślinnej.
16) określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich;
17) określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich;
18) analizuje uwarunkowania produkcji zwierzęcej oraz wymogi dobrostanu zwierząt gospodarskich;
19) dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji;
20) organizuje prace związane z rozrodem zwierząt gospodarskich;
21) określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich;
22) ustala normy żywienia i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich;
23) analizuje wpływ racjonalnego żywienia oraz warunków zoohigienicznych na zdrowie zwierząt gospodarskich;
24) planuje i organizuje prace związane z konserwowaniem i przechowywaniem pasz;
25) organizuje prace związane z przygotowaniem i zadawaniem pasz;
26) organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów zwierzęcych z zachowaniem norm jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności;
27) prowadzi prace hodowlane w gospodarstwie rolnym;
28) określa wpływ chowu i hodowli zwierząt na środowisko naturalne;
29) organizuje produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i
z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
30) planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym na podstawie rachunku ekonomicznego;
31) nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej;
32) korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.
33) przestrzega norm jakościowych i zasad standaryzacji produktów rolniczych;
34) sporządza biznesplan;
35) stosuje rachunek ekonomiczny w działalności rolniczej;
36) rozróżnia i oblicza podatki związane z działalnością rolniczą;
37) korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa;
38) korzysta ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich;
39) stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.
INFORMACJE O ZAWODZIE TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent:
1) rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią;
2) określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy;
3) przewiduje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska związane z wykonywaniem zadań zawodowych;
4) przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
5) stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej;
6) planuje i podejmuje działania marketingowe prowadzonej działalności gospodarczej;
7) rozróżnia surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w produkcji gastronomicznej;
8) przestrzega zasad racjonalnego wykorzystania surowców;
9) przestrzega zasad gospodarki odpadami;
10) przestrzega zasad racjonalnego żywienia;
11) posługuje się instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej;
12) rozróżnia systemy zapewniania jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
13) interpretuje oznakowania żywności;
14) ocenia żywność pod względem towaroznawczym;
15) klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
16) dobiera metody utrwalania żywności;
17) określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego;
18) stosuje receptury gastronomiczne;
19) ocenia organoleptycznie żywność;
20) dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
21) porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje;
22) oblicza wartość energetyczną i odżywczą potraw;
23) planuje posiłki oraz układa jadłospisy;
24) dobiera zastawę i bieliznę stołową;
25) wykonuje czynności porządkowe, rozlicza sprzęt, zastawę i bieliznę stołową po wykonaniu usług gastronomicznych;
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może :
-podejmować pracę w specjalistycznych zakładach gastronomicznych,
-prowadzić działalność gospodarczą
Zajęcia prowadzi doświadczona kadra ZSR CKP w Pszczelej Woli doskonale łącząca teorię z praktyką.
Z naszej oferty mogą korzystać wszyscy zainteresowani podnoszeniem swoich kwalifikacji. Po zakończeniu kursu słuchacze składają egzamin z poszczególnych kwalifikacji i uzyskują zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego uprawniające do przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodzie wymienionym w zaświadczeniu.